Omgeving

Een unieke plek op Het Hogeland

Zorgboerderij Huyze Abbeweer is landelijk gelegen tussen de weilanden net buiten het dorp Tinallinge. Abbeweer bevindt zich in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen.

Abbeweer

Abbeweer is een gehucht in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen, het ligt dicht bij de Groningse plaats Baflo. Hier komt onze naam Huyze Abbeweer dus ook vandaan. De naam Abbeweer zou afgeleid zijn van de mansnaam Abbe en wier (= wierde). Een wierde wordt ook wel een terp genoemd en is een soort heuvel. Wierden zijn gemaakt om bij hoogwater een droge plek te hebben.

"Het is als thuiskomen!"

- Deelnemer Huyze Abbeweer

Over Tinallinge

De wierde van Tinallinge is waarschijnlijk 500 jaar voor Christus ontstaan. De totale oppervlakte is ongeveer 6 hectare en om de wierde loopt een ossenpad. Het hoogste punt van de wierde ligt ongeveer 3,70 boven NAP, hier is ook de kerk te vinden. Grote delen van de wierde zijn onbebouwd. De wierde is in 2003 een rijksmonument geworden.

Romano-gotische kerk

Op het hoogste punt van de wierde is waarschijnlijk rond het jaar 1250 een eenvoudige kerk gebouwd. De kerk is een aantal keren gerestaureerd, maar de afmetingen zijn onveranderd gebleven. Bij de laatste restauratie in 2003 zijn interessante historische kenmerken van het gebouw in beeld gebracht. Zoals onder andere een middeleeuwse uurwijzerplaat, een kansel en middeleeuwse muurschilderingen.

Werkwijze en visie Huyze Abbeweer
18860

Het schooltje, ofwel ‘Het Gebouwtje’

Tegenover de kerk staat een school dat tot 1928 in gebruikt is geweest. Dit is het huidige dorpshuis.

Voormalige borg Ter Weer

De borg was tot 1671 eigendom van de familie van Starkenborgh en daarna, tot aan de afbraak rond 1720, van Pompeius Gruys. Op deze plaats is de huidige boerderij Ter Weer gebouwd.

Wandelen over de ossengang

Rondom Tinallinge loopt de ossengang. Via de ossengang liepen boeren en het vee vroeger naar het land. De ossengang wordt niet meer door de boeren gebruikt, maar je kunt hier wel heerlijk wandelen.

Leuke plaatsen in de omgeving

Warffum

De historische kern van het dorp Warffum is gelegen op een wierde met een oppervlakte van zo’n 12 hectare. Daarmee is het de grootste wierde van Nederland. De wierde is geheel bebouwd. Het is de redding van de wierde gebleken want door de bebouwing bleef de opgeworpen hoogte gespaard tijdens de grootscheepse wierdeafgravingen in de 19e en 20e eeuw. Midden op de oude wierde van het dorp Warffum in het Hoogeland ligt Openluchtmuseum Het Hoogeland. In het museum is te zien hoe de Groningse bevolking tussen 1775 en 1920 leefde en werkte.

Bedum

Bedum is ongetwijfeld landelijk het meest bekend als geboorteplaats van voetballer Arjen Robben. Het dorp heeft geen echte historische bezoekersattracties maar wel enkele mooie oude gebouwen. De meest in het oog springende locatie is wat dat betreft de 11e eeuwse Walfriduskerk, één van de oudste kerken in de provincie Groningen.

Winsum

Als je door Winsum loopt waan je je in vroegere tijden. Met maar liefst 59 rijksmonumenten is er op elke straathoek wel iets te zien. Van een kasteel tot oude woonhuizen en historische boerderijen: hier staan karakteristieke gebouwen die de tand des tijds hebben doorstaan. Het is dan ook niet voor niks dat de ANWB Winsum heeft uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Ontdek het historische en wonderschone Winsum zelf. Te voet, per fiets of vanaf het water.

Groningen

Grootse avonturen, je beleeft ze in Groningen. Met je voeten in de klei van de uitgestrekte polders. Varend langs zeehonden op een bed van zand. In een stoere, eeuwenoude kerk. Of ergens in een zijstraat van een zijstraat, dwalend door de stad. Onze ruimte is onze rijkdom. Hier kom je tot rust en tot leven. Gelukkig ben je in Groningen.

Bereikbaarheid & vervoer

De zorgboerderij is bereikbaar per auto, fiets en te voet. Er is geen directe busverbinding, maar in het naast gelegen dorp Baflo bevindt zich een treinstation. Vanaf hier is het circa 30 minuten lopen naar Zorgboerderij Huyze Abbeweer. De deelnemer is in principe zelf verantwoordelijk voor het vervoer.

De trein komt en gaat 2 keer per uur richting Groningen en Roodeschool. Plan je reis via: